Born, Regio en Limburg

weekendje-limburg

weekendje-limburg

Born
Born (limburgs: Bor) is een kerkdorp in de zogenaamde 'taille' van de Nederlandse provincie Limburg en vormt sinds 2001 een deel van de gemeente Sittard-Geleen. Er wonen circa 5900 mensen. Born is met name bekend door de huisvesting van NedCar, de grootste Nederlandse autoproducent. De plaats, die tot 1982 een zelfstandige gemeente was, deelt evenals Sittard en Susteren slechts een korte geschiedenis met Limburg. Het heeft van 1400 tot 1815 ook niet tot de Nederlanden behoord.

 

Kasteel Born
Bij het centrum van Born staan de overblijfselen van een oude waterburcht. Dit kasteel werd gebouwd in 1666 op de plaats waar een nog ouder kasteel heeft gestaan. De eerste vermelding daarvan dateert uit 1154. Door brand werd het kasteel in 1930 verwoest. Daar later geen restauratie volgde, is het in de loop der jaren steeds meer in verval geraakt. In 1955 werd het verkocht aan de toenmalige gemeente Born. De bijbehorende voorburcht werd tussen 1989 en 1990 hersteld en functioneerde nadien als gemeentehuis. Rond de ruïne is een dierenpark aangelegd.


Infrastructuur
Het dorp kent goede infrastructurele verbindingen: langs het dorp loopt de autosnelweg A2, die Zuid-Limburg met het noorden van het land verbindt en vanaf 2009 de N297, die de A2 met de Duitse A46 gaat verbinden.

Regio en Limburg
Vanuit de dorpskern is de afstand tot de Belgische grens hemelsbreed 2,5 kilometer westwaarts en tot de Duitse grens 4,7 kilometer oostwaarts. Vanaf de bebouwingsgrenzen zijn deze afstanden nog kleiner. In de directe omgeving bevinden zich wandel en fietsroutes, met name direct langs de maas liggen prachtige vlakke routes langs pittoreske dorpjes. De lange afstand wandelroute (LAW), het pelgrimspad, loopt op een afstand van 300 meter langs ons B&B.

 

Voor auto of motor liggen de zuid Limburgse heuvels, de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel met zijn prachtige bochten en vergezichten binnen bereik. De steden Sittard, Maastricht, Roermond(outlet centrum elke zondag open) en het Belgische Maaseik liggen binnen fiets/auto afstand.